fbpx

Mida kujutab endast võistlustants?

Uuri täpsemalt, mida kujutab endast võistlustants ning milliseid tantsustiile see hõlmab.

Võistlustants, tuntud ka kui tantsusport, on elegantne ja tehniliselt keeruline spordiala, kus tantsijad võistlevad klassikaliste peotantsude esituses. Tants on jagatud kaheks suureks kategooriaks: standard- ja ladinatantsud. Igas kategoorias hinnatakse osalejaid nende liikumise, rütmitaju, kehahoiaku ja emotsionaalse väljenduse põhjal, mis teeb igast etteastest unikaalse ja kaasahaarava elamuse. Selle traditsiooniline ja ajalooline taust, koos kaasaegsete tehniliste nõuetega, muudab võistlustantsu üheks huvitavaks ja väljakutsuvaks spordialaks.

Mis on võistlustants?

Võistlustants ehk tantsusport on spordiala, milles võisteldakse peotantsude tantsimises. See koosneb kahest peamisest kategooriast: standard- ja ladinatantsud. Standardtantsude hulka kuuluvad näiteks valss, tango ja viini valss, samas kui ladinatantsud hõlmavad samba, rumbat ja cha-cha’d. Igas kategoorias hinnatakse tantsijaid mitte ainult nende sammude ja rütmitaju põhjal, vaid ka emotsionaalse väljenduse ja kehahoiaku järgi, mis muudavad iga esituse ainulaadseks ja köitvaks.

Võistlustantsu ajalugu

Võistlustantsu ajalugu ulatub 19. sajandi lõppu, mil Euroopa ballisaalides hakati populaarseks pidama selliseid seltskonnatantse nagu valss, tango ja foxtrot. Neist tantsudest said hiljem tänapäevase võistlustantsu alused. 1920. aastatel hakati tantsuvõistlusi korraldama Inglismaal, kus loodi esimesed standardid erinevate tantsustiilide tehnilistele nõudmistele. See ajajärk oli oluline, kuna see kindlustas tantsuvõistluste formaadi ning pani aluse rahvusvaheliselt tunnustatud reeglitele.

20. sajandi keskpaigaks oli võistlustants muutunud ametlikuks spordialaks, mida harrastatakse kõikjal maailmas. Euroopa ja Ladina-Ameerika tantsud, nagu viini valss ja samba, integreeriti rahvusvahelistesse võistlustele. Tänapäeval jaguneb võistlustants peamiselt kahte kategooriasse: standard- ja ladinatantsud. Rahvusvahelised tantsuorganisatsioonid, nagu Maailma Tantsuspordi Föderatsioon (WDSF), korraldavad aastas mitmeid suuri võistlusi, kus osalevad tantsijad üle kogu maailma.

Peamised tantsustiilid

Võistlustants

Võistlustants jaguneb kaheks peamiseks kategooriaks: standardtantsud ja Ladina-Ameerika tantsud. Need stiilid pakuvad tantsijatele võimalust väljendada erinevaid emotsioone ja tehnikaid, luues mitmekesise ja põneva esinemiskogemuse.

Standardtantsud hõlmavad aeglast valssi, tangot, Viini valssi, fokstrotti ja quickstepi. Need tantsud rõhutavad elegantsi ja sujuvust, nõudes tantsijatelt täpset tehnikat ja harmoonilist liikumist. Aeglane valss, näiteks, on tuntud oma pehme ja voolava liikumise poolest, samas kui tango toob esile dramaatilisuse ja kirglikkuse. Viini valss on kiire ja pöörlev, fokstrott elegantne ja quickstep energiline.

Ladina-Ameerika tantsud, nagu samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble ja jive, keskenduvad rütmile ja väljendusrikkusele. Samba on elav ja rõõmsameelne, cha-cha-cha mänguline ja flirtiv. Rumba, vastupidiselt, on sensuaalne ja romantiline, samas kui paso doble toob esile härjavõitluse dramaatilise atmosfääri. Jive on kiire ja lõbus, pakkudes tantsijatele võimalust näidata oma energiat ja osavust.

Tantsupartnerite roll

Võistlustants

Võistlustantsus mängib tantsupartnerite roll keskset osa. Tantsupartnerite vaheline keemia ja koostöö on edu võti. Kui sina ja su partner suudate luua tugeva sideme, siis on teil suurem võimalus saavutada häid tulemusi.

Tantsupartnerite vaheline suhtlus ja usaldus on hädavajalikud. Võistlustants nõuab täpset ajastust ja koordineerimist, mida saab saavutada ainult läbi pideva suhtluse ja harjutamise. Tantsupartnerid peavad olema valmis üksteist toetama ja motiveerima, et saavutada parim võimalik esitus. Kui sina ja su partner suudate üksteist mõista ja toetada, siis suudate luua harmoonilise ja meeldejääva etteaste.

Tantsupartnerite valik on samuti oluline. Võistlustantsus on erinevaid kategooriaid, nagu standardtantsud ja Ladina-Ameerika tantsud, ning iga kategooria nõuab erinevaid oskusi ja stiile. Seetõttu on oluline leida partner, kes jagab sinu kirge ja pühendumust. Kui sina ja su partner suudate üksteist täiendada ja inspireerida, siis suudate saavutada suurepäraseid tulemusi. Võistlustants pakub võimalust arendada mitte ainult tantsuoskusi, vaid ka elukestvaid sõprussuhteid ja koostööoskusi.

Võistlustantsu reeglid ja formaat

Võistlustants on spordiala, mis järgib kindlaid reegleid ja formaate, et tagada õiglane ja struktureeritud võistlemine. Võistlustantsu võistlustel jaotatakse tantsijad kategooriatesse vanuse ja tasemeklassi järgi. See süsteem tagab, et tantsijad võistlevad oma oskuste ja kogemuste tasemel.

Võistlustantsu formaat hõlmab erinevaid tantsustiile, sealhulgas standardtantsud ja Ladina-Ameerika tantsud. Iga tantsustiil nõuab spetsiifilisi tehnikaid ja väljendusviise, mis esitatakse ettevalmistatud tantsukavade kaudu. Tantsijad peavad järgima kindlaid reegleid, mis hõlmavad nii tehnilisi kui ka kunstilisi aspekte. Näiteks peab iga tantsija järgima muusika rütmi ja tempot, samal ajal näidates oma oskusi ja loovust.

Võistlustantsu hindamine põhineb mitmel kriteeriumil, sealhulgas tehnika, esituse kvaliteet ja partnerite vaheline koostöö. Kohtunikud hindavad tantsijate sooritust, pöörates erilist tähelepanu nende liikumise täpsusele ja väljendusrikkusele. Tantsupartnerite vaheline sünergia ja harmoonia on samuti olulised tegurid, mis mõjutavad lõpptulemust.

Mis tants on samba ja kust see välja on kujunenud?

Mis tants on samba ja kust see välja on kujunenud?

Samba on Brasiilia kultuuri sümbol, millel on sügavad juured ja globaalne mõju. Uuri selle arengut ja tähtsust tänapäeval.

Soovid tantsida? Võta ühendust!

Vali endale sobiv kontaktiviis allolevatest.

LOOVJUHT
SILVIA

"Tants peab olema nauding"

Alustasime tantsuõpetust 2003. aastal, keskendudes algselt vaid võistlustantsule. Aastate jooksul oleme oma programmi laiendanud ja 2024. aastal ühendasime jõud Tantsukursus.ee-ga, et luua Tallinna elegantseim tantsukool – Twist Stuudio.

Usume, et tants peab olema nauding, mispärast meie treenerid õpetavad ennekõike tantsu nautima ja alles siis soovi korral ka võistlusi võitma. Kui soovid osa saada meie sõbralikust seltskonnast ja tegevustest – ootame sind rõõmuga meie tantsukooli!

Silvia Purje

Twist Stuudio loovjuht

aastat kogemust
0 +
õpilast
0 +
võistluste võitu
0 +

Mida õpilased räägivad

Twist Stuudio ühendab Twist Tantsukooli võistlustantsude treeningud, varasemalt Tantsukursus.ee korraldatud Tallinna kõige populaarsemad seltskonnatantsu kursused ja Solo Latin trennid – kõik ühe katuse alla, et koondada kogemused ja pakkuda väljundit igat tüüpi tantsuhuvilisele.

Leia oma stiil

Twist Stuudio tantsustiilid jagunevad kolme kategooriasse: võistlustants algajatele ja edasijõudnutele, seltskonnatants algajatele ja edasijõudnutele ning Solo Latin, mis on suunatud tüdrukutele ja naistele.

Võistlustants algajatele

See treening keskendub võistlustantsu põhialustele, pakkudes tugeva baasi tantsumaailma sisenemiseks. Osalejad õpivad lihtsamaid samme ja tehnikaid, et end kindlalt laval tunda.

Seltskonnatants algajatele

Ideaalne neile, kes soovivad seltskondlikel üritustel jalga keerutada. Treeningus keskendutakse lihtsatele ja lõbusatele tantsusammudele, mis hõlbustavad harmoonilist tantsupartnerlust.

Solo Latin tüdrukutele

Lõbus ja energiline treening, mis aitab noortel tüdrukutel avastada Ladina-Ameerika tantsude võlu. Keskendutakse individuaalsetele liikumistele ja väljendusoskuse arendamisele.

Võistlustants edasijõudnutele

Sobib tantsijatele, kes on juba põhitõed omandanud ja soovivad oma oskusi lihvida. Tähelepanu pööratakse keerulisematele sammudele ja koreograafiatele, et saavutada meisterlikkust.

Seltskonnatants edasijõudnutele

Mõeldud tantsijatele, kes soovivad oma seltskonnatantsuoskusi täiustada. Tundides käsitletakse keerukamaid samme ja tehnikaid, mis tõstavad osalejate enesekindlust ja lavalist kohalolekut.

Solo Latin naistele

See treening pakub võimaluse nautida Ladina-Ameerika muusika ja tantsude rütme isikupäraselt. Tundides arendatakse liikumise plastilisust ja enesekindlust, tuues igasse naisesse esile tema isikupära.

Vali pakett

Twist Stuudio kutsub tantsuhuvilisi liituma! Ootame võistlustantsuhuvilisi lapsi, Solo Latin entusiaste tüdrukuid ja naisi ning täiskasvanud paare meie seltskonnatantsu tundidesse.

MINI

1x nädalas ühele

49

€/ kuus

Kord nädalas osalemine algajate võistlustantsu tunnis või naiste/noorte Solo Latin tunnis.

MAXI

Piiramata paarile

99

€/ kuus

Piiramata osalemine nii algajate kui ka edasijõudnute seltskonnatantsu tundides, lisaks Solo Latin võimalus naistele.

MEDI

2-3x nädalas ühele

79

€/ kuus

Kaks kuni kolm korda nädalas osalemist võistlustantsu edasijõudnute tundides ja/või Solo Latin tundides.